maaliskuu 13, 2021

Mitä on pienkeräys

Mitä on pienkeräys

Rahankeräys on ollut Suomessa aiemmin mahdollista vain Poliisihallituksen myöntämän rahankeräysluvan saaneille järjestöille. Maaliskuussa 2020 voimaan astui uusi rahankeräyslaki, joka mahdollistaa pienimuotoisen rahankeräyksen myös yksityishenkilöille. Näitä keräyksiä kutsutaan pienkeräyksiksi.

Pienkeräykset ovat pieniä rahankeräyksiä, joilla järjestöt tai vähintään kolmen yksityishenkilön muodostamat ryhmät voivat kerätä rahaa yleishyödylliseen tarkoitukseen. Pienkeräyksen aloittamiseen ei vaadita lupaa, mutta kerääjän tulee tehdä ilmoitus keräyksestä poliisilaitokselle.

Pienkeräykset lyhyesti:

  • Keräyksellä voi kerätä varoja enintään 10.000 euroa kolmen kuukauden aikana. Mikäli keräyksen enimmäismäärä täyttyy ennen tätä, keräys keskeytetään.
  • Keräyksiä saa järjestää enintään 2 kertaa kalenterivuodessa.
  • Keräyksiä voivat järjestää vähintään kolmen Suomessa pysyvästi asuvan 15 vuotta täyttäneen henkilön muodostamat ryhmät, jonka jäsenistä vähintään yksi on täysi-ikäinen, tai samat tahot, jotka voivat saada rahankeräysluvan.
  • Rahankeräyslain mukaisesti pienkeräyksen on oltava vastikkeeton ja pienkeräyksen järjestäminen elinkeinotoiminnan tukemiseksi on kielletty.

Pienkeräysilmoitus poliisilaitokselle

Pienkeräyksen aloittaminen edellyttää aina ilmoituksen tekemistä poliisilaitokselle. Ilmoituksen tekeminen on helppoa, ilmoitus voidaan tehdä poliisin asiointipalvelun kautta täällä. Rittää, kun toimitat ilmoituksen poliisille viimeistään viisi arkipäivää ennen keräyksen aloitusta.

Saat poliisilta pienkeräysnumeron, jonka jälkeen voit perustaa pienkeräyksen sivullamme. Lahjoittajien turvaksi ja väärinkäytösten estämiseksi, vaadimme keräysnumeron kaikilta keräyksen aloittajilta.

Täältä löydät lisätietoja ja ohjeita ilmoituksen tekemiseen.

Saavuta keräystavoitteesi Parempia Tekoja -sivun avulla

Jotta keräyksesi onnistuu ja saavutat tavoittelemasi keräyssumman, tarvitset keräyksellesi näkyvyyttä.  Parempia Tekoja -sivu auttaa sinua tässä.

Sivun kautta tavoitat oikeat ihmiset ja keräyksesi saa sen ansaitseman näkyvyyden. Jotta keräyksesi tavoittaa mahdollisimman suuren yleisön, kannustamme keräyksen järjestäjiä markkinoimaan keräystään myös omissa kanavissaan. Markkinoimme osaa keräyksistä myös Parempia Tekoja -sosiaalisen median kanavissa.

Lue täältä ohjeet keräyksen aloittamiseen.

Mikäli kaipaat tukea pienkeräyksen aloittamiseen, laita meille viestiä info@parempiatekoja.fi, niin autamme mielellämme.

Tehdään parempia tekoja yhdessä!